Over

“Wijn brengt mensen al eeuwen samen”

Met een bachelor in de geschiedenis en een master in de Europese studies heb ik altijd al een grote interesse gehad in ons Europees verleden. Dat verleden kan je op verschillende manieren en met verschillende invalshoeken vertellen. Mijn poging zal gepaard gaan met een glas wijn in de hand. Hoewel de oorsprong van wijn gezocht moet worden in de Kaukasus is het via de Grieken en later de Romeinen dat de wijnbouw in een sneltempo verspreid werd over het Europese continent. Ook bij ons in Belgiƫ is de wijnbouw zeker geen nieuw fenomeen. In de 15de eeuw stond Leuven zelfs Europees bekend voor zijn uitstekende wijnen. Meer nog, de heerser van toen, Karel V, verkoos de Leuvense wijn boven Franse varianten.

Maar ik kijk ook graag vooruit naar de toekomst van dit boeiende product. Belgiƫ kent de afgelopen jaren steeds meer nieuwe wijndomeinen, waaronder in het Hageland, en ook de kwaliteit van de wijnen stijgt merkbaar. Het blijft interessant, eveneens in context van de klimaatverandering, om dit verder op te volgen.

Om een synthese te maken tussen het verleden en het heden neem ik jullie graag mee op een van de historische wijnwandelingen in Leuven. Je kiest zelf of je voor een lange of korte wandeling wilt gaan en al dan niet gevolgd door een wijndegustatie. Ik stem met veel plezier onze wijnwandeling af op jullie wensen.

Nog niet genoeg gehad? Kijk dan zeker ook eens naar de thematische workshops!